Almunia: “La majoria dels polítics europeus s’estranyen que no veiem fotos de Rajoy i Mas en un despatx, dialogant”

Josep Cuní ha entrevistat el vicepresident de la Comissió Europea i comissari de Competència, Joaquín Almunia, en l’especial de 8 al dia des d’Estrasburg.

Joaquín Almunia ha assegurat que “la majoria dels polítics europeus que conec es mostren estranyats que no veiem fotos de Rajoy i Artur Mas asseguts en un despatx, dialogant”. Almunia ha lamentat que no hi hagués propostes concretes de diàleg en el debat parlamentari del 8 d’abril passat i ha reclamat més fotografies com la de Rubalcaba i Duran i Lleida en els passadissos del Congrés dels Diputats.

El comissari de Competència ha alertat que, si els presidents català i espanyol no busquen fórmules per sortir del conflicte, això “ens pot perjudicar a tots”. Considera que la solució ha de ser política i no jurídica i ha advertit que “les solucions jurídiques sense haver resolt el conflicte polític són dolentes sempre”.

Almunia s’ha referit també a la crisi de la zona euro i a les eleccions europees del pròxim 25 de maig. Ha afirmat que les mesures d’ajust a vegades són necessàries i que estan donant resultats, tot i que ha reconegut que “ningú aplaudirà l’austeritat”. També ha posat en dubte que països com Grècia haguessin superat millor la crisi des de fora de la zona euro. Ha dit que “hem sortit de la recessió i les economies creixen, però no tenen prou potència per créixer en termes de llocs de treball i inversió”. Recuperar la potència necessària és el repte de futur, i això “s’ha de pensar a nivell de la zona euro. La integració europea ens hi ajuda, és imprescindible”, ha assegurat el comissari.

El titular de Competència de l’executiu comunitari ha reconegut que, després de les eleccions, una quarta part dels diputats del Parlament Europeu podrien ser euroescèptics, però ha afirmat que això “no impedirà que el Parlament prengui les mesures que ha d’adoptar”.

Finalment ha defensat el paper de la Unió Europea en crisis com la d’Ucraïna i ha afirmat que el consell ja ha demanat a la comissió una llista de possibles sancions per a Rússia. Tot i això ha admès que cal “avançar en política exterior i de seguretat comuna, també en la seguretat des del punt de vista energètic”.

Comenta l’entrevista a Twitter amb l’etiqueta #europa8aldia.

Compartir Piular Whatsapp